25/01/2019 10:08

ΡΕΠΟΡΤΑΖ:likio.gr


Α. Έκρυθμη ήταν η  κατάσταση που επικράτησε έξω από τα σχολεία του Δήμου Παιονίας, επειδή   ανάρτηση στο facebook του Δήμου  (https://www.facebook.com/paionia.gov.gr/ ) προέτρεπε για κλείσιμο των   και συμμετοχή των μαθητών σε διαμαρτυρία που αφορούσε στην ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Β. Η παρέμβαση αυτή από τη δημοτική αρχή επέφερε σύγχυση, αποσταθεροποίηση και ένταση στις σχολικές μονάδες. Παρατηρήθηκε το θλιβερό φαινόμενο, γονείς αγανακτισμένοι να τηλεφωνούν στις υπηρεσίες της εκπαίδευσης και να φωνάζουν έξω από τις πόρτες των σχολείων να πάρουν τα παιδιά τους.

Την εικόνα αυτή περιγράφει με ανακοινωθέν η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευησς Κιλκίς, η οποία τονίζει:

Δεν έχει καμία αρμοδιότητα ο Δήμος

Ο Δήμος Παιονίας δεν έχει καμία αρμοδιότητα να διαταράσσει την εκπαιδευτική διαδικασία και να κλείνει τα σχολεία παρά μόνον εάν «…συντρέχουν συνθήκες που καθιστούν δυσχερή την πρόσβαση και την παραμονή των μαθητών στο σχολείο». (Π.Δ 79/2017 άρθρο 4 παρ. 4).

Γονείς ζητούσαν πρόωρη αποχώρηση των παιδιών τους

Αποτέλεσμα ήταν να συγκεντρωθούν γονείς έξω από τα δημοτικά σχολεία του Πολυκάστρου ζητώντας την πρόωρη αποχώρηση των παιδιών τους. Μια τέτοια ενέργεια εκτός του ότι έρχεται σε αντίθεση με την ισχύουσα νομοθεσία εμπεριέχει κινδύνους  για την ασφάλεια των μικρών μαθητών και προφανώς διαταράσσει γενικότερα την εκπαιδευτική διαδικασία και αποσυντονίζει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Η κείμενη νομοθεσία

Σύμφωνα με το άρθρο 12 παρ. 10 του Π.Δ. 79/2017 που αναφέρεται στην οργάνωση και λειτουργία των σχολείων, «η αποχώρηση των μαθητών πραγματοποιείται με τη λήξη του διδακτικού ωραρίου της τάξης. Αποχώρηση μαθητή από το σχολείο πριν τη λήξη του διδακτικού ωραρίου γίνεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις και εφόσον έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλειά του (ενημέρωση και σύμφωνη γνώμη γονέων και κηδεμόνων, εξασφάλιση συνοδείας μαθητών με ευθύνη γονέων) ». Στο ίδιο Π.Δ. και στο άρθρο 18Β παρ.2& 3 αναφέρεται ότι: «… με τη λήξη των μαθημάτων σύμφωνα με το ωρολόγιο πρόγραμμα, οι μαθητές κατά τμήματα κατευθύνονται στην έξοδο του σχολείου συνοδεία των εκπαιδευτικών που διδάσκουν την τελευταία διδακτική ώρα…. Αποτρέπεται η αναίτια είσοδος και έξοδος αυτών από τον προαύλιο χώρο του σχολείου…. Οι θύρες εισόδου-εξόδου στο χώρο του σχολείου παραμένουν κλειστές κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του…

Η ευθύνη των εκπαιδευτικών

Είναι πρόδηλο πως οι εκπαιδευτικοί, πέρα από την ευθύνη για την ασφάλεια των μαθητών έχουν υποχρέωση να προφυλάσσουν και την εκπαιδευτική διαδικασία.

Αγανακτισμένοι γονείς

Η παρέμβαση αυτή από τη δημοτική αρχή επέφερε σύγχυση, αποσταθεροποίηση και ένταση στις σχολικές μονάδες. Παρατηρήθηκε το θλιβερό φαινόμενο, γονείς αγανακτισμένοι να τηλεφωνούν στις υπηρεσίες της εκπαίδευσης και να φωνάζουν έξω από τις πόρτες των σχολείων να πάρουν τα παιδιά τους.

Συνιστούμε ηρεμία, ψυχραιμία και νηφαλιότητα

Είμαστε βέβαιοι ότι τα παραπάνω ακραία γεγονότα θα είναι τα τελευταία και τα σχολεία δε θα αποτελούν πεδίο μικροπολιτικής σκοπιμότητας. Η εκπαιδευτική κοινότητα θα προστατέψει το δικαίωμα των παιδιών στη μόρφωση. Ωστόσο, συνιστούμε ηρεμία, ψυχραιμία και νηφαλιότητα προς όλους τους εμπλεκόμενους για να προστατέψουμε το δημόσιο σχολείο και τους μαθητές μας.

Σχολιάστε το άρθρο

  • * Απαιτούμενα πεδία