08/05/2014 12:41

ΡΕΠΟΡΤΑΖ:likio.gr


«Το πρόγραμμα διδασκαλίας σκακιού πληροί τα ψυχοπαιδαγωγικά και διδακτικά κριτήρια ποιότητας και παιδαγωγικής καταλληλότητας, επομένως μπορεί να ενταχθεί στο Δημοτικό Σχολείο».
Αυτό ορίζει εγκύκλιος  την οποία υπέγραψε ο υπουργός  Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος, μετά τη Γνωμοδότηση  16/17-03-2014 του κπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.).
Σύμφωνα με την εγκύκλιο:
Α.Η διδασκαλία του σκακιού στο Δημοτικό θα γίνεται από τους ήδη διορισμένους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν στις σχολικές μονάδες και γνωρίζουν σκάκι ή είναι μέλη της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας ή τοπικών συλλόγων μέσα στα δύο παρακάτω πλαίσια εφαρμογής:
1) Η ένταξη του σκακιού ως δημιουργική/ παιδαγωγική δραστηριότητα μπορεί να ενταχθεί στο πλαίσιο της Ευέλικτης Ζώνης, στην Α΄, Β΄, Γ΄ και Δ΄ τάξη με μία (1) ώρα την εβδομάδα σε τρίμηνους κύκλους με τη σύμφωνη γνώμη του οικείου Σχολικού Συμβούλου της περιοχής ευθύνης του σχολείου και τηρώντας το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο που προβλέπεται σε ανάλογες περιπτώσεις (Σημειώνεται ότι οι ώρες της Ε.Ζ. είναι για την Α’ και Β’ Δημοτικού 4 ώρες την εβδομάδα και για την Γ’ και Δ’ Δημοτικού 3 ώρες αντίστοιχα). Στη συγκεκριμένη περίσταση δίνεται έμφαση στη μορφωτική, πολιτιστική και κοινωνική αξία του σκακιού, στην προώθηση ομαδοσυνεργατικής διδασκαλίας και μάθησης, καθώς και στη διαθεματική προσέγγιση της γνώσης.
2) Το άλλο πλαίσιο εφαρμογής αφορά τους Ομίλους Αριστείας (Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία) και τα προγράμματα της προαιρετικής ζώνης 14.00 – 17.00 (Ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα, Ε.Α.Ε.Π.). Η συμμετοχή των μαθητών είναι προαιρετική και αφορά τη δημιουργία ομάδων από ίδιες ή διαφορετικές τάξεις και όχι απαραίτητα με παιδιά του ίδιου τμήματος, όπως ισχύει στην Ευέλικτη Ζώνη.
Β.Και στις δύο περιπτώσεις τονίζεται ότι η συμμετοχή των μαθητών είναι προαιρετική και αφορά τη διερεύνηση και ανάπτυξη των ιδιαίτερων κλίσεων και δεξιοτήτων των παιδιών.
ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΗΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟ

 

 


Φωτό: Αρχείο eurokinissi

3 Σχόλια

 • γιαννης
  08/05/2014
  14:22

  μπορειτε επισης να ενταξετε και το νταβλι οπου ο ελληνας διαπρεπει καθως και την μπιριμπα οπου επισης εχει καλες επιδοσεις!!!!!!!!μπραβο σας για τις καινοτομες ενεργειες σας και εις ανωτερα

 • ΓΕΩΡΓΙΑ
  09/05/2014
  13:32

  Μπράβο στέλνω τα παιδιά μου απο το νηπιαγωγείο. Είναι εξαιρετικό πνευματικό άθλημα δεν είναι τυχαίο που όλοι οι σκακιστές αριστεύουν στα μαθηματικά.

 • Στέλιος
  11/05/2014
  13:14


  προτείνω να αφήσετε το σκάκι και το τάβλι για αργότερα, όταν θα είναι άνεργοι.

Σχολιάστε το άρθρο

 • * Απαιτούμενα πεδία