20/03/2014 11:00

ΡΕΠΟΡΤΑΖ:likio.gr


 Το νέο σύστημα εισαγωγής στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ  θα το εγκαινιάσουν σε δύο χρόνια οι σημερινοί μαθητές της Α. Λυκείου.
   1. Οι εξετάσεις για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, θα διεξαχθούν σε πανελλαδικό επίπεδο με θέματα από την εξεταστέα ύλη της τάξης αυτής που προκύπτουν: α) κατά ποσοστό 50%, με κλήρωση από τράπεζα θεμάτων διαβαθμισμένης δυσκολίας και β) κατά ποσοστό 50%, από κεντρική επιτροπή εξετάσεων.
   2. Οι μαθητές της Γ' Τάξης Ημερησίου και Δ' Τάξης Εσπερινού Γενικού Λυκείου με την έναρξη του σχολικού έτους και όχι αργότερα της 20ής Σεπτεμβρίου επιβεβαιώνουν οριστικά την Αρχική Δήλωση Ομάδας Μαθημάτων Προσανατολισμού, που έχουν υποβάλει στη σχολική τους μονάδα προ της λήξης του προηγούμενου διδακτικού έτους.
   Έκαστος μαθητής επιλέγει μία (1) Ομάδα Μαθημάτων Προσανατολισμού και Επιστημονικό Πεδίο Εξειδίκευσης υποχρεωτικά που αντιστοιχεί σε συγκεκριμένα Επιστημονικά Πεδία Σχολών και Τμημάτων Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης στις οποίες επιθυμούν την εισαγωγή τους.
   Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων ορίζεται και τροποποιείται ο αριθμός, η ονομασία των επιστημονικών πεδίων, καθώς και η ένταξη των Σχολών, των Τμημάτων και των Εισαγωγικών Κατευθύνσεων σε αυτά όχι αργότερα της 30ής Μαΐου εκάστου διδακτικού έτους και ισχύουν για το επόμενο διδακτικό έτος.
   Με απόφαση του υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία εκδίδεται το αργότερο τη 15η Μαρτίου εκάστου έτους, καθορίζονται ο αριθμός των εισακτέων και τα ειδικά μαθήματα ανά Σχολή, Τμήμα ή Εισαγωγική Κατεύθυνση κάθε μαθήματος ανά Σχολή, Τμήμα ή Εισαγωγική Κατεύθυνση του τρέχοντος έτους. Ο καθορισμός του συντελεστή βαρύτητας σε ένα (1) μάθημα, από τα Πανελλαδικώς εξεταζόμενα, ανά Σχολή ή Τμήμα ή Εισαγωγική Κατεύθυνση πραγματοποιείται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, μετά από πρόταση του αρμόδιου οργάνου διοίκησης της Σχολής ή του Τμήματος, η οποία περιέρχεται σε αυτόν έως την 1η Μαρτίου εκάστου έτους και ισχύει για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση των μαθητών της Α' Τάξης του σχολικού έτους στο οποίο αυτή προτείνεται.
ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΝΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ
   3. Για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση τα πανελλαδικώς τέσσερα εξεταζόμενα μαθήματα ανά Ομάδα Μαθημάτων Προσανατολισμού και Επιστημονικό Πεδίο Εξειδίκευσης είναι τα εξής:   α) Ε.Π.Ε. - Ανθρωπιστικές Σπουδές, Νομικές:
   I. Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία.
   II. Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία.
   III. Ιστορία και
   IV. Λατινικά.
   β) Ε.Π.Ε. - Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες:
   I. Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία.
   II. Μαθηματικά.
   III. Φυσική και
   IV. Χημεία.
   γ) Ε.Π.Ε. - Επιστήμες Υγείας:
   I. Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία.
   II. Φυσική.
   III. Χημεία και
   IV. Βιολογία.
   δ) Ε.Π.Ε. - Επιστήμες Οικονομίας, Κοινωνικές και Πολιτικές Επιστήμες:
   I. Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία.
   II. Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής.
   III. Αρχές Οικονομικής Επιστήμης και
   IV. Στοιχεία Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. ε) Ε.Π.Ε. - Παιδαγωγικών Επιστημών:
   I. Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία.
   II. Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής.
   III. Ιστορία και
   IV. Αρχές Φυσικών Επιστημών.
ΒΑΘΜΟΣ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΑΠΟΛΥΣΗΣ
   4. Για τον υπολογισμό του Βαθμού Πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση προσμετράται και ο «Βαθμός Προαγωγής και Απόλυσης» (Β.Π.Α.).
   Για την προσμέτρηση αυτή ο γενικός βαθμός προαγωγής της Α' τάξης Ημερήσιου Γενικού Λυκείου, ο Μ.Ο. των γενικών βαθμών προαγωγής των Α' και Β' τάξεων Εσπερινού Λυκείου, της Β' τάξης Ημερήσιου Γενικού Λυκείου, της Γ' τάξης Εσπερινού Λυκείου, ο γενικός βαθμός απόλυσης της Γ' τάξης Ημερήσιου Γενικού Λυκείου και της Δ' τάξης Εσπερινού Λυκείου, εφόσον έκαστος είναι μεγαλύτερος της μίας μονάδας σε σχέση με τον Μ.Ο. των τεσσάρων ανά Ομάδα Προσανατολισμού μαθημάτων που εξετάζονται σε πανελλήνιες εξετάσεις, αναπροσαρμόζεται ώστε να μην απέχει περισσότερο από μία μονάδα από τον βαθμό του Μ.Ο. και στη συνέχεια ο αναπροσαρμοσμένος «προαγωγικός» βαθμός της Α' λυκείου πολλαπλασιάζεται με συντελεστή 0,4, της Β' με συντελεστή 0,7 και ο «απολυτήριος» της Γ' τάξης με συντελεστή 0,9. Το άθροισμα των τριών διαιρούμενο δια δύο αποτελεί τον Β.Π.Α.. Το εν λόγω πηλίκο (και μέχρι του τρίτου δεκαδικού) λογίζεται ως πέμπτος βαθμός για την εισαγωγή του μαθητή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
   Σε περίπτωση που ο βαθμός προαγωγής ή απόλυσης είναι μεγαλύτερος μέχρι και μία μονάδα σε σχέση με τον Μ.Ο. των τεσσάρων ανά Ομάδα Προσανατολισμού μαθημάτων που εξετάζονται σε πανελλήνιες εξετάσεις, ο βαθμός αυτός δεν αναπροσαρμόζεται αλλά πολλαπλασιάζεται ως έχει με τον προβλεπόμενο ανά τάξη συντελεστή.
   Σε περίπτωση που ο βαθμός προαγωγής ή απόλυσης είναι μικρότερος σε σχέση με το Μ.Ο. των τεσσάρων ανά Ομάδα Προσανατολισμού μαθημάτων, ο βαθμός αυτός αναπροσαρμόζεται προς τα άνω κατά μία το πολύ μονάδα (και μέχρι του ορίου του Μ.Ο.) κατά τον υπολογισμό με τον ανά τάξη προβλεπόμενο συντελεστή.

1 Σχόλια

  • Γονεας-Πολιτης
    23/03/2014
    12:39

    Το παιδι μου ειναι αδυνατος μαθητης αλλα κ το παιδι μου κ εγω θελουμε να τελειωσει το Λυκειο κ οχι το ΕΠΑΛ.Μετα τι Λυκειο θα φοιτησει στα ΙΕΚ ωστε εργασιακα να εμπλακει στην οικογενειακη επιχειρηση μας.Με την τραπεζα θεματων θα αναγκαστει η να διακοψει τοΛυκειι κ να παει ΕΠΑΛ η θα πρεπει να παει φροντιστηριο για να ανταποκριθει στις απαιτησεις του νεου Λυκειου.Αρα ανατρεπεται ο οικονομικος μας προγραμματισμος.Κε Υπουργε απαντηστε μου τι προτεινετε για μας.Τωρα ομως πριν τις εκλογες ωστε να μπορεσουμε να σας αξιολογησουμε κ ως πολιτικο.Ξερετε επισης οτι σε αυτες τις εκλογες διακυβευονται πολλα για την πολιτικη σας πορεια ,ενω για εμας τιποτα.Ετσι το ΑΓΧΟΣ το εχετε εσεις κ ο πολιτικος σας χρονος ρεει αντιστροφα

Σχολιάστε το άρθρο

  • * Απαιτούμενα πεδία