29/06/2018 12:06

ΡΕΠΟΡΤΑΖ:likio.gr


Όταν τελειώνει η αγωνία για τους βαθμούς, αρχίζει η επόμενη: αυτή που αφορά τις «βάσεις» των σχολών.

Είναι μια αγωνία κατανοητή, αλλά απαιτεί νηφαλιότητα και μέτρο. Στο μεταξύ τα παιδιά πρέπει να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό τους σαν να είχαν πάρει 20000 μόρια, αγνοώντας προβλέψεις, οι οποίες μπορεί και να αποδειχτούν αβάσιμες. Και στη συνέχεια να κάνουν διακοπές.

Τα σημερινά στατιστικά του ΥΠΠΕΘ  (με κάθε επιφύλαξη, καθώς λείπει το αναγκαίο στοιχείο, το οποίο είναι η κλιμάκωση των μορίων) αποκαλύπτουν τάσεις σχετικά με τις υψηλές κλίμακες της βαθμολογίας (από 17 έως 20).

Αυτό δεν πρέπει να θεωρηθεί υποτίμηση των πιο μέτριων βαθμών· είναι πιο πολλές οι ευκαιρίες και οι σχολές που αφορούν τη μεσαία κλίμακα. Τα πρώτα, λοιπόν, στοιχεία δείχνουν τα εξής:

Στο 1ο Ε.Π. (Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών) οι επιδόσεις είναι βελτιωμένες στα αρχαία ελληνικά και στα λατινικά, χειρότερες, όμως, στην ιστορία και στη νεοελληνική γλώσσα. Πιθανότατα, επομένως, να υπάρξει μία μικρή άνοδος στα υψηλόβαθμα τμήματα (νομικές, ψυχολογίες) η οποία θα είναι συγκρατημένη, καθώς έχει αυξηθεί ο αριθμός των εισακτέων σε σχέση με πέρυσι.

Στο 2ο Ε.Π. (Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών) είναι ελαφρώς βελτιωμένες οι επιδόσεις των υποψηφίων στα μαθηματικά, χειρότερες στη φυσική και στη νεοελληνική γλώσσα και περίπου ίδιες στη χημεία. Και εδώ υπάρχει αύξηση θέσεων (προστίθεται, άλλωστε το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής), ώστε οι βάσεις είτε θα παραμείνουν στα περσινά επίπεδα είτε θα πέσουν λίγο.

Στο 3ο Ε.Π. (Επιστήμες Υγείας και Ζωής) οι επιδόσεις είναι χαμηλότερες και στα τέσσερα μαθήματα. Φαίνεται, λοιπόν, πιθανή μία μικρή κάμψη στις παραδοσιακά υψηλόβαθμες σχολές αυτού του πεδίου.

Στο 4ο Ε.Π. ( Επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορικής) οι επιδόσεις είναι πολύ καλύτερες στο μάθημα της οικονομίας (ΑΟΘ) και χειρότερες στο μάθημα της πληροφορικής (ΑΕΠΠ). Είναι παρόμοιες στα μαθηματικά και χειρότερες στη νεοελληνική γλώσσα. Θα παρατηρηθούν, μάλλον, αυξομειώσεις.

Επαναλαμβάνουμε, μια και επίκειται η κατάθεση των μηχανογραφικών, ότι όλοι και όλες πρέπει να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό τους με βάση τις επιθυμίες τους και αγνοώντας κάθε πρόβλεψη (σαν να είχαν 20000 μόρια, όπως είπαμε στην αρχή).

Καλή επιτυχία σε όλες και όλους

Εκπαιδευτικοί της ΠΟΛΥΤΡΟΠΗΣ ΑΡΜΟΝΙΑΣ

Σχολιάστε το άρθρο

  • * Απαιτούμενα πεδία