09/10/2019 15:13

Η πολιτική ηγεσία εξετάζει αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις απουσίες των μαθητών στο νέο νομοσχέδιο Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας

ΡΕΠΟΡΤΑΖ:likio.gr


Την έντονη ανησυχία της για την ομαλή λειτουργία των σχολείων  διατυπώνει η   ΑΔΙΠΠΔΕ ,μετά την κατάργηση των δικαιολογημένων απουσιών, από το σχολικό έτος 2017-18, από τον πρώην υπουργό Παιδείας Κ. Γαβρόγλου.

Σύμφωνα με ανώτατη πηγή του υπουργείου που επικοινώνησε το esos η  πολιτική ηγεσία εξετάζει αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις απουσίες των μαθητών    στο νέο  νομοσχέδιο Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας.

“Το θέμα των απουσιών πρέπει να απασχολεί, διαρκώς, και σοβαρά τις οικογένειες, τις σχολικές μονάδες, το σχολικό συμβούλιο και την εκπαιδευτική πολιτική” εισηγείται η ΑΔΙΠΠΔΕ.

Παράλληλα βγάζει  “κόκκινη” κάρτα στην κατάργηση των “δικαιολογημένων”  απουσιών των μαθητών  από το προπέρσινο σχολικό έτος , υπογραμμίζοντας τα εξής:

Α. Απαιτείται ιδιαίτερα προσοχή να μην μετατραπεί η «επικρατούσα τιμή» σε επικρατούσα τάση, μεταξύ των μαθητών, για πλήρη «αξιοποίηση» των απουσιών που «δικαιούνται».

Β. Αυτή η εξέλιξη θα είχε σοβαρές επιπτώσεις στους μαθητές και θα δημιουργούσε διδακτικά προβλήματα στους εκπαιδευτικούς και λειτουργικά προβλήματα στις σχολικές μονάδες.

“Μπροστά” οι μαθητές των ΓΕΛ σε απουσίες
 
Με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν στο πληροφοριακό σύστημα MySchool, κατά το σχολικό έτος 2017-18 καταχωρίστηκαν απουσίες για 75.037 μαθητές που φοίτησαν στη Γ’ τάξη των ΓΕ.Λ. και 23.588 μαθητές που φοίτησαν στη Γ’ τάξη των ΕΠΑ.Λ.

Σύμφωνα και με τα δεδομένα, οι μαθητές της Γ’ ΓΕ.Λ. έχουν υψηλότερο μέσο όρο απουσιών από τους μαθητές της αντίστοιχης τάξης των ΕΠΑ.Λ. , ενώ και για τους δυο πληθυσμούς η επικρατούσα είναι η ίδια (114 απουσίες).

Φύλο και απουσίες μαθητών

Τα αγόρια έχουν υψηλότερο μέσο όρο απουσιών από τα κορίτσια και, επίσης, η διάμεση τιμή απουσιών είναι μεγαλύτερη για τα αγόρια σε όλες τις τάξεις.

Σε ό,τι αφορά τους μαθητές που κατά τη σχολική χρονιά 2017-18 φοίτησαν στην Γ’ τάξη ΓΕ.Λ. ή ΕΠΑ.Λ. ,  στην περίπτωση των ΓΕ.Λ. τα κορίτσια έχουν υψηλότερο μέσο όρο απουσιών από τα αγόρια και υψηλότερη διάμεση τιμή, ενώ αντίστροφα στα ΕΠΑ.Λ. τα αγόρια έχουν υψηλότερο μέσο όρο απουσιών και υψηλότερη διάμεση τιμή.

Σχολιάστε το άρθρο

  • * Απαιτούμενα πεδία