09/01/2017 06:09

Σύγκλιση Σχολικού Συμβουλίου στη Μαγνησία- Υπόμνημα της ΔΔΕ στον υπουργό Παιδείας

ΡΕΠΟΡΤΑΖ:likio.gr


Κλίμα μαθητικών κινητοποιήσεων επικρατεί σε Λύκεια της Μαγνησίας και σε άλλες περιοχές της  χώρας, αντιδρώντας στη μετάθεση των πανελληνίων εξετάσεων μετά τις ενδοσχολικές, στις αρχές Ιουνίου.

Επίσης ανάλογες κινήσεις γίνονται και από τη Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας, οι οποίοι σε ανακοίνωση που εξέδωσαν με τίτλο:”Φαίνεται ότι ο νέος υπουργός Παιδείας, Κ. Γαβρόγλου, τρολάρει…”, τονίζουν, μεταξύ άλλων:

Η αλλαγή της ημερομηνίας των πανελλαδικών εξετάσεων και η μετάθεσή τους μετά τις ενδοσχολικές, έρχεται απλά να προσθέσει ένα επιπλέον άγχος στους μαθητές της Γ’ Λυκείου που τρέχουν από το πρωί μέχρι το βράδυ από το σχολείο στο σπίτι, μετά στο φροντιστήριο και πάλι από την αρχή. Την ίδια ώρα παρατείνει το κόστος για τις οικογένειές μας με πιο πολλά χρήματα για φροντιστήρια και ιδιαίτερα, μεγαλώνει ακόμα περισσότερο το άγχος μας.

Η σημερινή κυβέρνηση και ο νέος υπουργός συνεχίζουν από εκεί που το άφησαν οι προηγούμενοι και μαζί με τους συνεργάτες τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αλλού διατηρούν το σχολείο που αντί να μας μορφώνει μας εξοντώνει!

Την ίδια στιγμή, η καθημερινότητα μας και των οικογενειών μας ολοένα χειροτερεύει:

- πριν λίγες μέρες ψήφισαν μέτρα 4 δις ευρώ που θα μας τσακίσουν,

- έβαλαν και την παιδεία στο 3ο μνημόνιο και ετοιμάζονται για 4ο,

- το πανάκριβο σχολείο-εξεταστικό κέντρο, της παπαγαλίας και των σκόρπιων γνώσεων καλά κρατεί…”

Υπομνημα ΔΔΕ Μαγνησίας στον υπουργό Παιδείας

Πριν το κλείσιμο των σχολείων για τις γιορτές των Χριστουγέννων, με αφορμή τις μαθητικές καταλήψεις σε 13 Λύκεια ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδεσης Σψκράτης Σαββελίδης  συγκάλεσε  για πρώτη φορά  Σχολικό Συμβούλιο  με τη συμμετοχή εκπροσώπων  των μαθητών.

Το  Σχολικό Συμβούλιο αποφάσισε την  αποστολή υπομνήματος διαμαρτυρίας στον υπουργό παιδείας ζητώντας   τη διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων πριν τις ενδοσχολικές.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Κώστας Γαβρόγλου τις επόμενες ημέρες θα προσπαθήσει  να διατυπώσει προς τους μαθητές τα επιχειρήματα γιατί οι Πανελλαδικές πρέπει να γίνουν μετά τις ενδοσχολικές εξετάσεις.

Ο Διευθυντής ΔΕ Μαγνησίας στο υπόμνημα  που απέστειλε στον υπουργγό Παιδείας , όπως που προέκυψε από τη συνεδρίαση του Σχολικού Συμβουλίου τονίζει:

Οι εκπρόσωποι των 15μελών Μαθητικών Συμβουλίων των εν λόγω δεκατριών (13) Λυκείων της Μαγνησίας έχουν την άποψη ότι η διεξαγωγή των Πανελλαδικών εξετάσεων με βάση τα παραπάνω θα έχει τα εξής αρνητικά γι’ αυτούς επακόλουθα:

1.    Οι υποψήφιοι οι οποίοι θα συμμετέχουν σε Ενδοσχολικές εξετάσεις σε προηγούμενο χρονικό διάστημα από εκείνο των Πανελλαδικών, θα παρουσιάσουν σοβαρή σωματική και ψυχική  κόπωση, πράγμα ιδιαιτέρως ανασταλτικό για την απόδοσή τους στις, κρίσιμες  για τη μετέπειτα ζωή τους,  Πανελλαδικές εξετάσεις.

2.    Το καίριο χρονικό διάστημα πριν τις Πανελλαδικές εξετάσεις, εάν αυτές πραγματοποιηθούν κατόπιν των Ενδοσχολικών, θα αξιοποιηθεί για την απαιτούμενη μελέτη των μαθημάτων των Ενδοσχολικών εξετάσεων και έτσι θα στερήσει από τους μαθητές πολύτιμο χρόνο προετοιμασίας.

3.    Μετατόπιση του χρόνου διεξαγωγής θα επιβαρύνει σημαντικά το οικογενειακό βαλάντιο και μάλιστα σε περιόδους κρίσης, αφού θα αυξήσει τα έξοδα προετοιμασίας τους με τα έξοδα επιπλέον ενός περίπου μήνα.

4.    Η διεξαγωγή των Πανελλαδικών εξετάσεων σε σημαντικά θερμότερο μήνα του χρόνου  και σε συνθήκες υψηλών θερμοκρασιών, θα επιδράσει αρνητικά στην απόδοση των μαθητών.

Επιπλέον οι μαθητές τόνισαν και τα ακόλουθα:

Την αίσθηση κλίματος ανασφάλειας και αμφισβήτησης η οποία τους διακατέχει και σχετίζεται με τη μέριμνα της πολιτείας γι’ αυτούς όσον αφορά  τη συνεχή αλλαγή των συστημάτων εξέτασης των Πανελλαδικών εξετάσεων.

Την έντονη αντίθεσή τους για την κατάργηση των Επαναληπτικών εξετάσεων όπως έχει προαγγελθεί, αφού κάτι τέτοιο θα αποβεί σε βάρος των μαθητών οι οποίοι  θα έχουν την ατυχία, κυρίως για λόγους υγείας, να μη συμμετέχουν στις εξετάσεις, πράγμα άδικο γι’ αυτούς.

Προτάσεις

Οι εκπρόσωποι των Μαθητικών Συμβουλίων ομόφωνα πρότειναν:

•    Τη διεξαγωγή των Πανελλαδικών εξετάσεων πριν τη διενέργεια των Ενδοσχολικών και κυρίως σε χρόνο αντίστοιχο με εκείνο στον οποίο διεξήχθησαν οι εξετάσεις των τελευταίων ετών.

•    Την εφαρμογή συστήματος Πανελλαδικών εξετάσεων το οποίο να παραμείνει σταθερό σε μεγάλο βάθος χρόνου, με βάση την κοινή συναίνεση όλων των παραγόντων της  Πολιτείας και κυρίως της Εκπαίδευσης.

Σχολιάστε το άρθρο

  • * Απαιτούμενα πεδία